Młyn Gliwice Grażyna Bogacz ul. Pszczyńska 31,

44-100 Gliwice

IMPLEMENTING NEW TECHNOLOGIES FOR AGRICULTURE GROWTH

Certificates

STAY IN TOUCH

BE THE FIRST TO GET UPDATES

MĄKA

Ściśle współpracujemy z lokalnymi rolnikami, aby zapewnić najlepsze ziarno.

 

KASZA

Produkujemy tradycyjnie, aby uzyskać jak najlepszą kaszę.  

 

OTRĘBY

Mielimy powoli, aby dostarczyć wysokowartościowy produkt.

 

(O NAS)

100% ZIARNO. BEZ ULEPSZACZY.

 

Młyn Gliwice, to nie tylko 20-letnie doświadczenie w produkcji wysokiej jakości mąki. W naszym młynie głęboko wierzymy w to, co robimy i jak robimy, jednocześnie upewniając się, że to co robimy, robimy lepiej niż ktokolwiek.

 

Dobra mąka zaczyna się od pszenicy o najwyższym kalibrze, nasza pochodzi od lokalnych, zaufanych dostawców, jest każdorazowo badana i krótko magazynowana, a dzięki rezygnacji z agresywnych metod mielenia, ulepszaczy i dodatków, mąka którą oferujemy, to najlepszy produkt do wypieku chleba, makaronów, ciast.

 

Nasi klienci oczekują najwyższej jakości mąki i taką mąkę im dostarczamy.

 

NASZA MĄKA

Pszenica mielona w naszym młynie, dostarczana jest z lokalnych gospodarstw i od kupców zbożowych. Na miejscu poddawana jest rygorystycznym testom, dzięki czemu mamy pewność, że jest zgodna z wysokimi standardami w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności, a jej parametry odpowiadają naszym wymaganiom. Liczba spadających białek, wilgoci i liczby hagberga, to tylko niektóre z codziennie wykonywanych testów.

 

Następnie nasz magazynier kieruje dostawcę na rozładunek, gdzie pszenica przesypywana jest do odpowiednich silosów, w zależności od parametrów i odmiany. Dokładna alokacja jest szczególnie ważna podczas mieszania ziarna do czyszczenia. Tak przygotowane zboże to pierwszy krok w kierunku wyprodukowania najlepszej jakości mąki.

 

Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie:

typ 450 – tortowa: wypieki półkruche i biszkopty

typ 500 – krupczatka: makarony, ciasta kruche i babki

typ 500 – poznańska: pierogi, makarony, wypieki, pizze, zasmażki i kluski

typ 500 – wrocławska: wypieki drożdżowe, naleśniki, sosy, makarony,

typ 550 – luksusowa polecana na wypieki drożdżowe, zasmażki i potrawy gotowane,

typ 650 – tzw. bułkowa do wypieku bułek, chałek, ale też ciast drożdżowych, zagęszczania sosów,

typ 750, 850 – wypiek chleba, ciasto na pizzę,

typ 1400 – sitkowa – do wypieku chleba,

typ 1850 – graham – pełnoziarnista, bogata w błonnik i otręby, do wypieku chleba,

typ 2000 – razowa – głównie do wypieku pełnoziarnistego pieczywa,

typ 3000 – mąka z pełnego przemiału.

 

 

DEKLARACJA JAKOŚCI PRODUKTU

 

Młyn Gliwice Grażyna Bogacz jako producent żywności gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne swoich produktów.

Oświadczamy, że dostarczane przez nas produkty są wytwarzane zgodnie z zasadami systemu HACCP a tym samym z Ustawą o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia z dnia 25.08.2006r. Dz.U.Nr 171, poz 1225, spełniają wymagania jakości zdrowotnej żywności i odpowiadają wymaganiom określonym w Rozporządzeniu Komisji (WE) 1441/2007 z dn. 05.12.2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Ponadto informujemy, że Zakład znajduje się pod stałym nadzorem Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Gliwicach.

 

 

Określenia terminu przydatności do spożycia.

Dla produkowanej przez nas mąki termin przydatności do spożycia podany na opakowaniu jest zgodny z normą PN-A-74022. Numer partii produktu zgodny z datą produkcji.

 

Warunki przechowywania.

Mąka przechowywana jest w pomieszczeniach czystych, suchych, bezwonnych, wolnych od szkodników i ich pozostałości i przechowywana w opakowaniach transportowych. Warunki przechowywania określa norma PN-91/A-74017.

 

Transport mąki.

Transport mąki odbywa się środkami transportu przeznaczonymi wyłącznie do tego celu. Wyroby nasze są dostarczane do odbiorców samochodami zakładowymi dopuszczonymi do przewozu produktów spożywczych przez PPIS w Gliwicach.

 

Subscribe CLEAR